Persoane interesate

13.08.2017

PĂRINTELE NU DĂ VIN LA COPII, NICI MIERE, NICI DULCEAȚA!





De câte ori am auzit cum părinții „îndemnau” pe copiii la împărtășanie, cu vorbe de genul: Hai nanu o să-ți dea miere/dulceața! 
Ce totuși oferă preotul creștinilor în Biserică?
Foarte puțini părinți explică copiilor ce oferă de fapt preotul! 
Cel mai straniu e că la botez, nu se oferă celui botezat împărtășanie, după cum prevede Molitfeln (carte cu Sfintele Taine, ierurgii și slujbe pentru diferite ocazii): „Și îndată să-l împărtășești pe cel botezat cu Sfintele Taine”. Și în rugăciune înainte de ungere cu Sfântul Mir citim: „...dăruieşte‑i lui şi pecetea darului Sfântului şi întru tot puternicului şi închinatului Tău Duh şi cuminecarea (adică împărătășirea) Sfântului Trup şi a scumpului Sânge al Hristosului Tău”. 
În practică observ că majoritatea preoților nu împărtășesc copiii, însă le zic părinților: Duminica viitoare să-l aduceți copilul la împărtășit! Cunosc zeci de cazuri a tinerilor, care din cauza asta, din lipsa catehezei/învățării, nu s-au împărtășit nici-o dată în viața lor.
Dragi confrați, mulstimați părinți și nani! Vă amintesc că Botezul aduce pe fiecare dintre noi în Comunitate Euharistică, prin împărtășirea cu Sfintele Taine. Botezul este poarta, admiterea, înscrierea în familia euharistică, la nu avem acces până la botez, iar mama copilul va lipsi doar 40 de zile, după cum citim în molitfelnic: „curăţeşte‑o de tot păcatul şi de toată întinăciunea, ca, venind în biserica Ta cea sfântă, să se învrednicească fără de osândă a se împărtăşi cu Sfintele Tale Taine”. Hm, de tata copilului nu scrie nimic ☺️! Deci tata, în mod normal ar trebui să fie prezent mereu în Casa Domnului și să primească Trupul și Sângele Domnului, fără întreruperi!
În concluzie, la botez, înainte de apolit/otpust, copilul trebuie împărtășit. Nu botezăm, pentru ca copiii să doarmă liniștit noapte, să nu să deoache, pentru ca mama să poată ieși din casă. Botezăm ca să-l aducem pe copii pe calea mântuirii, însă fără împărtășanie, mântuire nu există: „Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci.” (Ioan 6,51). Iar părinții copilului la fel trebuie să se împărtășeasă la fiecare liturghie, oferind pilda și exemplu copiilor! Dar mai ales tata, care, după cum am văzut, nu are piedici de a se împărtăși, doar să vrea el!

#crestinismulautentic

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu