Persoane interesate

14.08.2017

DĂM START STUDIULUI BIBLIC PRIN CORESPONDENȚĂ!



Mulți oameni se declară a fi oameni credincioși. În același timp, o mare parte din ei nu cunosc principii doctrinare ale religiei pe care o mărturiresc. Și, ca regula, nu fac deosebire în raport cu alte religii și confesiuni. Iar alți declară că, „deși nu frecventează biserica, totuși cred în suflet”, „cred că există o puterea mare”, „cred că este suficient să nu faci rău nimănui, și așa vei fi un creștin exemplar”...
          Numeroase statistici, opinii publice, recenseminte, încearcă să ne afirme că 97% din populația Republicii Moldova sunt creștini ortodocși, că Biserica Ortodoxă este cea mai respectuoasă instituție din țară și că tinerii au mare încredere în preoți!
          Însă, tot aceleași statistici ne clasează în topuri europene la divorțuri, crime, corupția, avorturi, dependențe de droguri, alcool, tutun și altele.
          Iar atunci, când ajungem la biserica, nu suntem în stare să rostim coerent rugăciunea „Tatăl nostru”, ne mai vorbim de Crezul, cunoașterea textului Noului Testament, Catehismul Ortodox.
          În același timp, observ tot mai des fenomen ritualist legat de Botez, Cununie, Împărtășanie, Înmormântare ș.a. Peste tot predomenă teamă de deochi și atitudinea inconștientă față de sfintele taine. Iar noi preoții, cei care „prestăm servicii religioase”, nu le explicăm că credința este cea mai importantă virtute pe calea mântuirii noastre: „Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.” (Marcu 16,16).
          Dorind să schimb cumva lucrurile în comunitatea Ghidighici, acum 3 ani, începând cu prima duminica din Postul Mare, am fost inaugurate Lecții duminicale pentru cei mături în incinta bisericii din s. Ghidighici. În fiecare duminică, circa 100 de creștini din parohia noastră, au ascultat îndrumări catehetice despre Post, Sfintele Taine, Păcat, Săptămâna Patimilor. După Învierea Domnului am început studiul biblic. Citim un capitol. Îl analizăm, îl actualizăm și încercăm și găsim importanța pentru creștinul zilelor de azi. Într-o lecția reușim să studiem aproximativ 10 capitole. În prezent studiem Cartea Psalmilor.
          Tot atunci, am început să fac întâlniri cu tineri care doresc să se căsătorească și să boteze copiii. Mi-am schițat un scenariu după care mă conduc, ulterior adaug idei noi și forme interesante de prezentare de materialului. Vorbim nu doar despre semnificația tainelor, rolul și necesitatea lor. Abordăm și diverse subiecte sociale, cum ar fi: violență domestică, avort, abandon de copiii, fidelitate și adulter, rolul soților în familie și educația copiilor.
          Paralel, timp de 7 ani activez în calitate de preot-capelan în cadrul instituțiilor penitenciare. Anul curent, având discuții cu mai multe persoane private de libertate, m-am convins că este necesară studierea catehismului sau a principiilor credinței creștin-ortodoxe și prin alte metode.
          Tinând cont de mai multe circumstanțe, inclusiv lipsa de timp liber pentru unii creștini și „prietenie” cu calculator, am hotărât să dau start unui nou tip de catehizare pentru Biserica Ortodoxă – este vorba de studiul biblic prin corespondență. Persoane private de libertate vor beneficia de acest studiu cu ajutorul poștei „standarte”, iar ceilalți doritori, vor putea face studiul cu ajutorul poștei electronice și rețelelor de socializare.
Cursul va cuprinde studierea Evangheliei și Catehismul, și va dura 1 an de zile școlar (1 septembrie – 31 mai).
După încheierea cursului și susținerea testului final, studenții vor primi diplome de absolvire și daruri frumoase.
Cursul este gratis și va funcționa doar din donații benevole.
Rog pe Bunul Dumnezeu, să mă binecuvânteze pe această cale, echipa noastră, și pe toți viitorii noștrii studenți!
          Bine ați venit în Școala Biblică prin corespondeță!
                                                                             Cu gânduri ales,

preotul Maxim Melinti

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu